nieuws

Opnieuw student slachtoffer seksueel geweld op universiteit

Het University College in het centrum van Rotterdam
Het University College in het centrum van Rotterdam
Op de Erasmus Universiteit is een tweede 'seksueel geweldsincident' geweest tussen twee studenten. Dit keer gaat het om twee eerstejaarsstudenten van de Erasmus University College (EUC). Dat bevestigt een woordvoerder na berichten in Erasmus Magazine.
Eerder dit jaar zocht een Vietnamese studente de publiciteit, omdat ze op de universiteit steeds de man tegenkwam die haar seksueel belaagd zou hebben. Nu blijkt dat enkele maanden geleden een andere student al slachtoffer was van seksueel geweld.
Zowel het slachtoffer als de vermeende dader woonden in het studentencomplex Lucia aan het Stadhuisplein. Na onderling overleg met de Universiteit is besloten dat de verdachte een ander onderkomen zoekt. Ook is afgesproken dat de betrokken studenten elkaar niet meer kunnen tegenkomen op de EUC.
De Erasmus Universiteit wil niet veel meer zeggen dan dat het gaat om een geval van 'grensoverschrijdend gedrag'. Er zijn verder geen maatregelen genomen tegen de vermoedelijke dader.
"We sturen alleen iemand van de universiteit af als daar gegronde redenen voor zijn", zegt een woordvoerder. "Er moet wel bewijs zijn voor zo'n zware maatregel." De woordvoerder kan niet zeggen of het slachtoffer aangifte heeft gedaan bij de politie.

Discussie

De gebeurtenissen hebben op het internationale college voor behoorlijk wat onrust gezorgd, schrijft Erasmus Magazine. De studenten zouden vooral niet te spreken zijn geweest over de manier waarop decaan Hafkamp over het voorval communiceerde.
In een brief werd alleen gesproken over een 'incident'. Daarbij werd niet vermeld dat het ging om een zedendelict.
Een kleine honderd studenten riepen daarop per e-mail de decaan op om samen te praten over de manier waarop het EUC omgaat met dit soort voorvallen.
Inmiddels is er een discussieavond geweest. Hafkamp heeft preventieve maatregelen aangekondigd. Hij overweegt een vertrouwenspersoon aan te stellen voor de studenten.