nieuws

Oud-burgemeesters: Rotterdam moet stemmen hertellen

ROTTERDAM - Oud-burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper pleiten voor een hertelling van de stemmen in Rotterdam. Alleen zo kan het vertrouwen van de kiezers worden hersteld, zeggen ze in het AD.
Hun opvolger Aboutaleb zei vrijdag nog dat een nieuwe telling van de stemmen niet nodig is. Volgens hem geeft het aantal incidenten dat is vastgesteld daar geen aanleiding toe. Ook het Centraal Stembureau zag geen reden voor een hertelling.

'Aanwijzingen dat uitslagen zijn gemanipuleerd'

Volgens politicoloog Van Schendelen van de Erasmus Universiteit zijn er aanwijzingen dat er tijdens de verkiezingen is geprobeerd om de uitslag te manipuleren. Hij pleit er daarom voor dat de Rotterdamse gemeenteraad volgende week dinsdag opdracht geeft voor een onafhankelijk en transparant onderzoek. Daarin zouden ook de verkiezingen voor de Rotterdamse deelgemeenten moeten worden meegenomen, vindt Van Schendelen. De consequentie van het onderzoek kan zijn dat er stemmen in Rotterdam moeten worden herteld, aldus de politicoloog.
Leefbaar Rotterdam heeft bezwaar gemaakt tegen de uitslag. De partij zegt dat er veel mensen zonder legitimatie hebben gestemd en dat sommigen konden stemmen met niet volledig ingevulde volmachten. Ook stonden er soms twee mensen in een stemhokje.
Partijen vragen om informateur
Lijsttrekker Dominic Schrijer van de Rotterdamse PvdA heeft van veel partijen te horen gekregen dat er een informateur moet komen. Die moet bekijken welke partijen het beste samen een coalitie kunnen vormen. Schrijer sprak in de afgelopen dagen met alle partijen. De lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam zelf weet nog niet of een informateur nodig is.

'Te vroeg voor college-onderhandelingen'

Enkele partijen vinden het nog te vroeg om al over een college te gaan onderhandelen, terwijl een commissie nog onderzoek moet doen naar de rechtmatigheid van de verkiezingsuitslag. Op 16 maart moet de commissie Onderzoek Geloofsbrieven advies uitbrengen. Bijna een week na de verkiezingen komen steeds meer fouten en onregelmatigheden rond de gemeenteraadsverkiezingen naar buiten. In TV Rijnmond Nieuws van maandag 8 maart besteedden wij daar uitgebreid aandacht aan:
Meldingen uit Hillegersberg-Schiebroek
Zo hebben tientallen inwoners van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek geen stem kunnen uitbrengen, omdat ze geen stempas hebben gekregen. Door een fout kregen zo'n 2200 stemmers eerder twee stempassen, die ongeldig werden verklaard, waarna nieuwe stempassen zouden worden verspreid. Enkele kiezers zeggen dat ze die nooit hebben gekregen, terwijl anderen door onduidelijkheid de oude en nieuwe stempassen door elkaar hebben gehaald en door het stembureau zijn geweigerd. Voor een deel van de inwoners van Hillegersberg-Schiebroek mogelijk om met een ongeldige stempas te stemmen, zo beweert inwoner van de deelgemeente Gerhardt Mulder.

Ronselen van stemmen aan de Putsebocht

Ook liep het mogelijk uit de hand op stembureau 331 in Rotterdam-Zuid. Volgens de voorzitter van dat bureau Jan Maat is er mogelijk zelfs fraude gepleegd. Maat beweert dat een kandidaat in het stemlokaal in wijkgebouw Kamelia aan de Putsebocht en daarna op het plein ervoor stemmen heeft geronseld.