nieuws

Bestrijden van de brand in huisvuilcentrale in Dordrecht gaat nog dagen duren

Het gaat nog dagen duren voordat de broeibrand in de huisvuilcentrale (HVC) helemaal uit is. Dat zegt een woordvoerder van de Veiligheidsdienst Zuid-Holland Zuid. De broei gaat gepaard met enige stankoverlast.
Het vuur ontstond woensdagavond in de afvalbunker in de centrale. "Je moet je voorstellen dat vrachtwagens daar aan komen rijden en daar al het afval dumpen, voordat het de oven ingaat", zegt de woordvoerder. "In die hoop is de broei ontstaan. En daar kan je gewoon moeilijk bij."
Die klus gaat nog dagen duren, denkt de brandweer. Het bestrijden van de broei wordt grotendeels uitgevoerd door HVC zelf.
De brand was woensdagavond al onder controle. Donderdag hebben meetploegen van de Veiligheidsdienst metingen gedaan. "Die metingen waren vooral in Sliedrecht", gaat de woordvoerder verder. "Er zijn geen gevaarlijke concentraties van schadelijke stoffen gemeten. Wel kan er de komende dagen wat stankoverlast zijn in Sliedrecht."

Oorzaak

Volgens woordvoerder Christine Schreij is het nog niet duidelijk wat de brand nu heeft veroorzaakt. "Hierin de bunker ligt het huisafval. Daar ligt tienduizend ton bij elkaar. Wat het nu geweest is, is onduidelijk. Dat kunnen batterijen zijn geweest. Maar ook lijmolie en katoen schijnen niet samen te gaan. Of misschien wel chemicaliën. Mensen gooien van alles weg, dat eigenlijk niet mag."
In een speciale ruimte van de vuilverbranding werd opgemerkt dat er broei gaande was. Vervolgens gingen de sprinklers aan. Dat was niet genoeg, zodat de brandweer erbij gehaald moest worden.
Ruim een etmaal na het ontstaan van de brand, is het vuur nog steeds niet uit. "We kunnen er niet bij", gaat Schreij verder. "Daarom koelen we nu alles. Het bluswater wordt opgevangen en opnieuw gebruikt. Tegelijkertijd wordt het afval beetje bij beetje weggehaald en in de verbrandingsover gestopt. Zo wordt de afvalhoop steeds kleiner."
Om de overlast voor de omgeving te voorkomen zit er een zuiginstallatie bovenin het gebouw van HVC.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl