nieuws

Cel en TBS gevraagd in Brielse ontvoering

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft maandag in Arnhem zestien jaar cel geëist tegen een 29-jarige man uit Amersfoort en tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 28-jarige man uit Dordrecht. De twee hebben volgens de officier van justitie een 7-jarig meisje uit Ede ontvoerd en misbruikt.
Het meisje werd 7 april 2009 na een koorrepetitie in Ede van de stoep geplukt, in de kofferbak gestopt en mee naar een stacaravan genomen in Brielle. Justitie gelooft dat het meisje daar is ontkleed en dat de mannen naakt tegen haar aan zijn gaan liggen en haar hebben betast.
De Amersfoorter zou later het bed hebben verlaten, waarna de Dordtenaar, destijds woonachtig in Nijkerk, probeerde gemeenschap met haar te hebben. Hij wordt toch als medepleger gezien door justitie, omdat hij niet ingreep bij de ontuchtige handelingen van zijn vriend.
Ontvoering was goed voorbereid
De 28-jarige Leo S. en 29-jarige Kaj M. hebben volgens de aanklager de ontvoering goed voorbereid. Ze hadden pakjes drinken, chips en tie-raps meegenomen en waren langs sportverenigingen in Lochem en Barchem gereden om geschikte slachtoffertjes te zoeken. Het meisje kreeg het antidepressivum oxazepam toegediend, aldus justitie.
De politie herkende het kenteken dat een getuige noteerde als dat van de Amersfoorter. Vervolgens lokaliseerde de politie zijn telefoonnummer bij de camping in Brielle waar het meisje later werd bevrijd.
Van gemeenschap of een poging daartoe was geen sprake, stelt de advocaat van Leo S. En Kaj M. had helemaal niets met misbruik van doen, omdat het hem om losgeld te doen was, zegt zijn raadsman.
Eerder veroordeeld voor seksueel misbruik
Leo S. was niet op de zitting in Arnhem aanwezig 'uit angst en schaamte'. Deskundigen hebben geconstateerd dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is en dat het gevaar voor herhaling groot is. Hij liep nog in een proeftijd wegens seksueel misbruik van een dochter van een vriendin, dat hij ook vastlegde op foto. Het strafadvies was tbs met dwangverpleging.
Voor de Amersfoorter, die de hele zitting zweeg, was zo'n advies onmogelijk: hij weigerde onderzoek, zodat geen stoornis of herhalingskans vaststaat. Deze man misbruikte als 16-jarige al een keer een 6-jarige.
De rechtbank doet op 22 maart uitspraak.
Foto: Verdachte Leo S.