nieuws

Vrienden van Pim Fortuyn herdenken moord

Herdenkingstegel op het Mediapark in Hilversum (ANP)
Herdenkingstegel op het Mediapark in Hilversum (ANP)
Op verschillende plekken wordt maandag de moord op de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn herdacht. Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum door Volkert van der Graaf.
De stichtingen Beeld voor Pim en Vrienden van Pim Fortuyn verzamelden zich om 09:30 uur bij het voormalige woonhuis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam. Vanaf dat punt is een bus vertrokken naar begraafplaats Westerveld in Driehuis, waar een gedenksteen voor Fortuyn is.
In de middag volgt een bezoek aan het Mediapark in Hilversum en vanaf 17:15 uur is er in Rotterdam een stille tocht van het G.W. Burgerplein naar het standbeeld van Fortuyn in de Korte Hoogstraat.
Op de verschillende locaties zijn toespraken van onder anderen voormalig LPF-minister Nawijn en Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.

Emigreren

Pim Fortuyn verliet op 6 mei 2002 de studio van Radio 3FM op het Mediapark in Hilversum, waar hij interviews had gegeven. Op weg naar zijn auto werd hij neergeschoten. Reanimatie mocht niet meer baten. Fortuyn (54) overleed kort na de aanslag.
Milieuactivist Volkert van der Graaf werd niet lang daarna aangehouden. Hij vond dat Fortuyn dood moest, omdat hij een gevaar voor de zwakkeren in de samenleving zou zijn.
De Harderwijker werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In 2014 kwam hij onder voorwaarden vrij, nadat hij tweederde van zijn straf had uitgezeten. In oktober vorig jaar gaf het OM toestemming aan Van der Graaf om naar het buitenland te emigreren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl