nieuws

Aapjes kijken en vastleggen tijdens workshop apenfotografie

Fotografie is een vak apart. Zeker als dat wat je wil fotograferen, niet even op z’n gemakje gaat poseren voor de camera. En al heb je de meeste geavanceerde apparatuur, een dier vastleggen is het lastigste wat er is. Rob Doolaard, huisfotograaf van Diergaarde Blijdorp, geeft een inkijkje in zijn vak en neemt cursisten mee de dierentuin in voor een workshop apen fotograferen.
Doolaard heeft afgelopen weekend vijftien cursisten onder zijn hoede. De een bezit een bescheiden cameraatje, de ander een gloednieuwe. “Het zijn vooral heel leuke deelnemers”, zegt Doolaard. “Dat is toch wel het belangrijkste wat er is in de fotografie. Als ze al leuk en gezellig zijn, komt het vanzelf goed.”
Het weer zit niet helemaal mee, maar toch lieten de ringstaartmaki’s zich buiten zien. “Zoek een zo laag mogelijk standpunt”, tipt Doolaard de cursisten. “Zeker bij de ringstaartmaki’s krijg je op die manier een veel mooier standpunt. Anders zijn het allemaal luchtfoto’s.” Het enige nadeel van zo’n lage positie: “Je moet ook weer overeind zien te komen. Maar ze hebben het er allemaal wel wat voor over, zo te zien.”
De huisfotograaf van de Diergaarde overlaadt de cursisten met tips. Niet alleen over de standpunten, maar ook over de instellingen op de camera’s zelf. “Ik had eigenlijk de informatie even moeten opschrijven”, zegt een cursiste. “Je hoort zo veel.”
De resultaten zijn volgens Doolaard veelbelovend. “Het ziet er hartstikke goed uit”, zegt hij terwijl hij kijkt naar een foto die een 12-jarige deelnemer heeft gemaakt. “Ik ben trots op je.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl