nieuws

'Helft van mannelijke studenten Hogeschool is probleemdrinker'

Bijna de helft van alle mannelijke studenten aan de Hogeschool Rotterdam is probleemdrinker. Dat blijkt uit een groot drank- en drugsonderzoek van Profielen, het studentenmagazine van de hogeschool. Bij vrouwen ligt het percentage probleemdrinkers op veertig procent.
De gegevens zijn afkomstig van een enquête onder 5662 studenten. Dat komt neer op één op de zes studenten van de school. Zij kregen een vragenlijst over drank en drugs.
De uitkomsten zijn geen grote verrassing. "Ze komen redelijk overeen met een onderzoek uit 2018 onder alle Nederlandstalige studenten aan Vlaamse hogescholen en universiteiten."

De cijfers

Van de mannelijke studenten heeft 88 procent het afgelopen jaar gedronken. De mannen drinken gemiddeld 4,4 glazen per dag. Bij vrouwen ligt dat gemiddelde op 2,6 glazen per dag. De meeste studenten drinken omdat ze het lekker en gezellig vinden, schrijft Profielen.
Studenten die niet drinken, doen dat niet altijd vanwege hun religie. Van de studenten die aangeven moslim te zijn, zegt ruim een kwart alcohol te drinken.
De ingevulde antwoorden zijn beoordeeld met een vragenlijst die professionele hulpverleners gebruiken om alcoholproblemen te signaleren. Op basis daarvan blijkt dat 49 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen probleemdrinkers zijn.
Hoogleraar Ingmar Franken zegt dat "probleemdrinken een goede voorspeller is van latere verslaving". Dat zou op lange termijn leverschade, ontstoken maagslijmvlies, hersenbeschadiging en psychosociale problemen kunnen opleveren.

Drugs

Het drugsgebruik onder studenten is minder hoog. Iets meer dan de helft van de studenten (53%) heeft ooit drugs gebruikt. Mannen gebruiken iets vaker drugs dan vrouwen.
Cannabis wordt het meest gebruikt, gevolgd door xtc en lachgas. Volgens Franken is het drugsgebruik op de hogeschool hoger dan een paar jaar geleden.