nieuws

Code rood in Rotterdam om 'horrorplant' Japanse duizendknoop

De gemeente Rotterdam kondigt code rood aan vanwege de wildgroei van de Japanse duizendknoop. Deze horrorplant is onuitroeibaar en zorgt voor grote problemen, daar waar hij opduikt. En dat is in Rotterdam op steeds meer plaatsen.
Vooral de wortels van de Japanse duizendknoop zorgen voor grote problemen. "Hij lijkt vriendelijk, maar hij doet vervelende dingen en is zeer krachtig", legt Aad van Leeuwen van Stadsbeheer Rotterdam uit. "De wortels zoeken naar zwakke plekken in constructies om doorheen te groeien."
Vorige week werd bekend dat een woningbouwproject aan de Groene Hilledijk op Rotterdam-Zuid mogelijk stil komt te liggen vanwege de groei van de ‘horrorplant'. De aanwezigheid van de plant zorgt ervoor dat de huizen wellicht onverkoopbaar zijn geworden.
Lees meer: 'Horrorplant' Japanse duizendknoop zorgt voor problemen op bouwplaats in Rotterdam-Zuid

Erger voorkomen

Sinds twee jaar monitort de gemeente Rotterdam de locaties waar de Japanse duizendknoop opduikt. De schade valt volgens Van Leeuwen nog mee. "We willen natuurlijk erger voorkomen. Het is belangrijk dat de plant wordt uitgegraven en met wortel en al wordt verwijderd, anders blijft hij doorwoekeren. Maar het bestrijden is bijzonder lastig."
Zo zoeken de wortels, die onder de grond wel vijf meter lang kunnen worden, op De Esch hun weg richting de elektriciteitskasten van de RET. Verslaggever Maikel Coomans en Van Leeuwen noemen de planten hier "een soort jungle van twee meter hoog".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl