nieuws

'Havenpersoneel werkt onderzoek naar corruptie tegen'

© Rick Huijzer
Onderzoekers die zich ruim drie jaar verdiepten in corruptie bij onder meer de douane en de politie in de Rotterdamse haven hebben hun opdracht teruggeven. Ze zeggen dat ze te veel weerstand ondervonden bij de publieke organisaties die zijn belast met toezicht, handhaving, opsporing en regelgeving. Ze publiceren daarom geen rapport.
De twee hoofdonderzoekers schrijven in een verklaring dat alleen een parlementair onderzoek "voldoende gewapend is" om inzicht te krijgen in de integriteitsproblemen in de Rotterdamse haven.
De onderzoekers bekeken incidenten in de haven in de periode 1996-2016 en interviewden daarover 119 personen. Daarbij kwamen ze flink wat zaken op het spoor die nooit zijn onderzocht. In hun pogingen te achterhalen waarom dat niet is gebeurd, stuitten ze op veel weerstand. Zo kregen ze onder meer geen toegang tot schriftelijke bronnen.
"Hiervoor werden uiteenlopende argumenten aangevoerd, maar uit feiten en omstandigheden leiden we af dat deze organisaties geen prijs stelden op onze onderzoeksactiviteiten", schrijven de onderzoekers.
Omdat ze daardoor te weinig concreet materiaal konden verzamelen, besloten ze geen onderzoeksrapport te publiceren.
Wel hebben de onderzoekers na drie jaar veldwerk naar eigen zeggen "diep inzicht gekregen in de mogelijke kwetsbaarheden voor criminaliteit die in de haven aan de orde zijn".
In maart werden nog drie douaniers in de Rotterdamse haven gearresteerd op verdenking van witwassen.
Ex-douanier Gerrit G. werd eerder veroordeeld tot veertien jaar celstraf. De rechter achtte bewezen dat hij drugscriminelen faciliteerde bij het invoeren van hun lading. G. moet de Nederlandse staat ook 3,5 miljoen euro betalen. Dat geld zou hij verdiend hebben met zijn corrupte praktijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl