Bewoners Hindoestaanse ouderenflat boos om afgesloten recreatieruimte

De bewoners van de Hindoestaanse 55+-flat in Rotterdam-West zijn boos omdat zij geen gebruik meer kunnen maken van hun recreatieruimte beneden. Zonder hun medeweten is het slot veranderd. Nu kunnen ze er al 2,5 jaar niet meer in, terwijl de ruimte voor een groot deel van de tijd leegstaat.

"Voor de oudere bewoners moet het een verlengstuk zijn van hun woonkamer", zegt een van de bewoners. Ze dronken er samen koffie en aten er met elkaar.

Het complex staat er sinds 2011. Bewoners en stichting Bhor deelden de ruimte en betaalden een bijdrage voor het gebruik. Daar is plots een einde aan gekomen door het slot aan te passen. Sindsdien liggen de bewoners overhoop met de andere huurder en de woningcorporatie WoonCompas.

Volgens Stephen Pikaar van stichting Bhor hebben de bewoners een aantal jaar geleden zelf aangegeven geen gebruik meer te willen maken van de ruimte en zijn de servicekosten omlaag gegaan. Daarna is het eigen gebruik van de ruimte stil gelegd. 

Stichting Bhor vraagt aan bewoners en mensen uit de buurt 15 euro per maand lidmaatschapsgeld voor deelname aan activiteiten zoals spirituele bijeenkomsten, gymnastieklessen, kaartmiddagen en inloop voor koffie en thee. Leden mogen de ruimte huren om bijvoorbeeld hun verjaardag te  vieren. "Een kleine groep van de bewoners frustreert de boel en wil te pas en onpas gebruik maken van de ruimte zonder daar goede afspraken over te willen", zegt Pikaar.

Als het om geld gaat, valt daar volgens de bewoners over te praten: "Natuurlijk willen we er wat voor betalen, het gaat erom dat het op een redelijke manier gebeurt en we niet buiten de deur worden gehouden."

"Elke morgen zitten de ouderen in het halletje want ze kunnen niet naar binnen. Ik zou daar heel graag verandering in willen hebben", vertelt de 73-jarige voorzitster van de bewonerscommissie.

Narsingh Balwantsingh, raadslid van de PvdA in Rotterdam, gaat de situatie op de politieke agenda zetten bij CDA-wethouder De Langen. "Ik kijk nu letterlijk naar een lege ruimte waar niemand gebruik van maakt, terwijl hier mensen op de gang staan. Dat levert alleen maar verliezers op."

Stichting Bhor zegt open te staan voor bemiddeling en is dat ook de opdracht van de woningcorporatie. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: