Partij voor de Dieren: ingetrokken gift verbouwing Boijmans was geen filantropie

De Partij voor de Dieren in Rotterdam is er niet rouwig om dat de steun van 50 miljoen euro van stichting Droom en Daad voor de verbouwing van Museum Boijmans van Beuningen niet doorgaat. Volgens raadslid Van der Velden was er geen sprake van een echte gift, terwijl het wel gebracht werd als filantropie.


"Dit is heeft niets te maken met filantropie, maar met macht en invloed", zegt het raadslid op Radio Rijnmond. "Men wilde bijvoorbeeld een stoeltje in de Raad van Toezicht. Dat kan helemaal niet."

Het raadslid is al langer kritisch op dit soort grote giften. Volgens hem zijn er gevallen geweest waarbij hij zijn controlerende taak als gemeenteraadslid niet kon uitvoeren door gebrek aan transparantie. "Een gift is onvoorwaardelijk, hier worden allerlei eisen gesteld. Het is terecht dat dit wordt afgewezen."

Hij zegt ook dat er andere manieren van filantropie zijn, zoals een gift zonder voorwaarden, of geld geven zodat bijvoorbeeld elke Rotterdammer twee dagen per jaar gratis toegang krijgt tot het museum.

Er kan volgens Van der Velde nog worden gekeken naar een bijdrage van bijvoorbeeld de BankGiro Loterij. Maar volgens het raadslid hebben andere particulieren en fondsen het laten liggen omdat ze dachten dat Droom en Daad het wel zou betalen.

Wethouder Kasmi zit nu in een lastiger positie. De totale kosten voor de verbouwing liggen rond de tweehonderd miljoen euro. Als de financiering nu alsnog niet rond komt wordt er waarschijnlijk teruggeschakeld naar een goedkoper plan.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: