Stichting Droom en Daad wilde zetels in Raad van Toezicht Boijmans

De gesprekken tussen stichting Droom en Daad, de gemeente Rotterdam en museum Boijmans Van Beuningen over een gift van tientallen miljoenen voor de verbouwing van het museum, zijn stukgelopen op een eis van de stichting. Droom en Daad wilde twee plaatsen in de Raad van Toezicht van het museum, zeggen bronnen op het Rotterdamse stadhuis tegen RTV Rijnmond en de NOS.

De eis van Pijbes om twee plaatsen in de Raad van Toezicht te krijgen, is voor het stadhuis een brug te ver. Daarmee zou de filantropische instelling te veel invloed krijgen. De stichting maakte deze week bekend dat het aanbod om 40 miljoen euro bij te dragen is ingetrokken.


Boijmans van Beuningen gaat volgende week dicht voor een renovatie van zeven jaar. De gemeente Rotterdam, eigenaar van het gebouw, trekt hiervoor bijna 170 miljoen euro uit. Voor extra voorzieningen die het museum nog aantrekkelijker moeten maken, is nog eens 55 miljoen euro extra nodig. Dat geld zou uit onder meer particuliere bronnen moeten komen.
 
De stichting Droom en Daad van de miljardairsfamilie Van der Vorm bood vorig jaar aan om naar verluid 40 miljoen euro bij te dragen. Directeur Wim Pijbes stelde wel enkele voorwaarden: toezicht op de uitvoering en inzage in de begroting en de plannen. Volgens bronnen op het stadhuis eiste Pijbes twee plaatsen in de Raad van Toezicht, die nu zeven leden telt.

'Niet meer dan logisch'

Pijbes bevestigt dat de stichting toezicht wilde op de uitvoering van de plannen. "De verbouwing gaat zeker zeven jaar duren en dat betekent dat er ondertussen een directeurswissel en een politieke wissel zal zijn. Dan is het niet meer dan logisch dat je toezicht wil houden", legt hij uit.
 
Pijbes wil niet ingaan op de details van zijn voorstel. Volgens hem zijn er niet veel gesprekken over geweest. "Ik heb ook nooit een tegenvoorstel gezien." 

Droom en Daad is een van de grootste particuliere geldschieters op het gebied van kunst en cultuur in Rotterdam. Zo wil de filantropische stichting een museum stichten in de Fenixloods op Katendrecht, het Park bij de Euromast opknappen en in het pakhuis Katoenveem een grote kunstexpositieruimte maken.
De rol van Droom en Daad stuit sommige partijen in de Rotterdamse gemeenteraad tegen de borst. "Dit heeft niets met filantropie te maken, maar draait om macht en invloed”, vindt Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: