Staat ziet veertien fouten van Damen Shipyards door de vingers

Damen Shipyards, de grootste scheepsbouwer van Nederland, heeft de laatste jaren veertien keer fouten gemaakt in de aanvragen voor grote staatsgaranties. De Nederlandse staat stond hierdoor borg voor miljoenendeals van Damen waarvan de integriteit niet vaststaat.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC naar zes geheime memo’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die gaan over de relatie tussen Damen Shipyards en Atradius DSB, de verzekeraar die namens de overheid de financiële risico’s afdekt van Nederlandse bedrijven die zaken doen met instabiele en corruptiegevoelige landen.

Via Atradius DSB stond de Nederlandse overheid tussen 2010 en 2016 garant voor 66 Damen-deals met een totale waarde van 1,76 miljard euro. NRC vroeg de zes memo’s ruim een jaar geleden op bij Buitenlandse Zaken met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Damen ging tegen de openbaarmaking in hoger beroep bij de Raad van State.

De Raad stuurde onlangs een vertrouwelijk verslag van de zitting in Rotterdam naar NRC, waarvan de geheimhouding nog niet was opgeheven. Kort daarna vroeg de Raad NRC te wachten met publiceren. Gezien het maatschappelijk belang - de staatsgaranties zijn een belangrijk beleidsinstrument van de overheid - wil NRC dat niet.
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: