Proef met de Zuidlandse zoete aardappel van Voorne-Putten

De zoete aardappel wordt steeds populairder in Nederland. De varianten die je in de supermarkt vindt, zijn allemaal geïmporteerd uit landen als de Verenigde Staten en Spanje. In Zuidland wordt geëxperimenteerd met het telen van zoete aardappels op Nederlandse bodem.

Maar weinig boeren in Nederland durven de uitdaging aan. Johan van Beek en Remco van Meggelen in Voorne-Putten zijn een van de weinigen.

"De zoete aardappel houdt van een ander klimaat", legt boer Remco uit. "Het is eigenlijk ook helemaal geen familie van de aardappel, het is een tropisch gewas."

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering denken de boeren dat de aardappel misschien toch in Nederland zou kunnen aarden. "Zoete aardappels doen het beter in een warm klimaat, en dat krijgen we hier ook steeds meer", zegt boer Remco. Ook komen er rassen op de markt die geschikter zijn voor het Nederlandse klimaat.

Als de proef lukt, gaan de zoete aardappels naar de Proefschuur, een coöperatie van boeren op Voorne-Putten, die lokale producten afzet aan supermarkten en horeca.

Groentes uit eigen gebied

"Je ziet in winkels bijvoorbeeld tomaten liggen uit Marokko en Spanje, terwijl het hier ook geteeld wordt. Zo zit het met veel gewassen", zegt boer Remco. "Als het ons lukt om zoete aardappels lokaal te verbouwen, scheelt dat enorm veel kilometers aan transport."

Johan en Remco verbouwen momenteel oranje, witvlezige en paarse zoete aardappels. Als alles goed gaat, komen ze eind augustus van het land. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: