Stedelijk Museum Schiedam sluit deel Rothko expositie na dreigement

De tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko in het Stedelijk Museum Schiedam is deels gesloten. Donderdag is via Facebook een bericht geplaatst waarbij een man dreigde het werk van Rothko, 'Grijs, Oranje op Kastanjebruin, No 8', te willen beschadigen.

De politie heeft de man inmiddels getraceerd en onderzoekt wat er aan de hand is en hoe serieus de bedreiging is. Waarom de man specifiek dit kunstwerk wilde beschadigen is niet duidelijk.

Deirde Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam over de gedeeltelijke sluiting van het museum:  “Wij vinden dat de veiligheid van het kunstwerk, van onze bezoekers en van onze medewerkers vooropstaat. Dus we hebben besloten om vandaag de Rothko niet open te stellen. Dat doen we totdat we meer weten over de achtergrond van deze bedreiging. Heel jammer dat eén persoon dit nu voor anderen verpest.“

Wethouder Duncan Ruseler spreekt in een reactie over een verward persoon. "Gekken heb je overal. Dit is triest. Dit kan niet. Dit moet je niet willen. Want dat schilderij hangt er niet voor niks. Het is juist bijzonder dat je daar alleen mag zijn met dat schilderij. Het is een van de meest geweldige dingen die je in het museum kan vinden."

Verslaggever Marion Keete bij een eerder bezoek aan het kunstwerk.

Het bewuste schilderij is eigendom van museum Boijmans Van Beuningen en hangt vanwege de verbouwing van Boijmans in Schiedam. Het is onderdeel van de expositie 'Rothko & ik' in het Stedelijk en duurt nog tot begin januari 2020. De opening was half maart.

In het stedelijk kunnen bezoekers in een kamer alleen zijn met het doek, op voorwaarde dat er geen telefoon mee de ruimte in gaat. 

Mark Rothko (1903 - 1970) was een van de eerste abstracte kunstenaars die met grote kleurvakken werkte. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: