Rotterdam kleurt paars voor Wereld IBD-dag

De Euromast, het Erasmus MC en andere iconische gebouwen in Rotterdam en omgeving kleuren zondagavond paars voor Wereld IBD-dag. Naar schatting lijden 80.000 Nederlanders aan een vorm van Inflammatory Bowel Disease (IBD), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Volgens hoogleraar Janneke van der Woude van het Erasmus MC wordt de chronische ziekte vaak op jonge leeftijd vastgesteld. "Patiënten komen regelmatig in een sociaal isolement terecht. Een op de drie patiënten raakt zijn baan kwijt of krijgt geen werk door de ziekte", aldus Van der Woude.

Onder de aandacht brengen


Ze hoopt dat wereld IBD-dag leidt tot meer bewustwording. "Van chronische ziektes wordt heel vaak gezegd, daar ga je niet dood van. Maar IBD-patiënten moeten heel lang vechten en wij vinden het belangrijk om dat meer onder de aandacht te brengen."

Het aantal patiënten met de ziekte van Crohn lijkt de laatste jaren toe te nemen. Het zou volgens Van der Woude te maken kunnen hebben met ons eetpatroon en het feit dat de ziekte overerfelijk is. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: