Terugkijken: Groot Rotterdams Europadebat 2019

De Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis was zondagavond het decor van het Groot Rotterdams Europadebat 2019. Tijdens het debat gingen kandidaat Europarlementariƫrs en Rotterdamse raadsleden in discussie.

Kijk het hele debat hier terug:

Onder leiding van presentatoren Suzanne Mulder, Ewoud Kieviet en Jan-Roelof Visscher gingen de politici in debat over vier verschillende onderwerpen. Onder meer arbeidsmigratie, het nut van Europese subsidies, het klimaat en jongeren kwamen aan bod. Alle onderwerpen hebben betrekking op de stad Rotterdam.

Debat en muziek

Bij elk onderwerp gingen de Europese kandidaten eerst met elkaar in discussie. Daarna werd de aanwezige Rotterdamse raadsleden gevraagd om hun mening. De thema’s van het debat werden ingeleid door Luka, de band van singer-songwriter Lisa Lukaszczk, opgeleid op het conservatorium in Rotterdam. 

In de Burgerzaal waren negen kandidaten voor het Europees parlement aanwezig. Het ging om Agnes Jongerius (PvdA), Raoul Boucke (D66), Arnout Hoekstra (SP), Ayhan Tonca (Denk), Anja Hazenkamp (Partij voor de Dieren), Toine Manders (50Plus), Chantal Hakbijl (CDA), Caroline Nagtegaal (VVD) en Tineke Strik (GroenLinks). In de meeste gevallen zijn de Europese kandidaten lijsttrekker van hun partij of ze hebben een bijzondere band met onze regio.

Raadsleden 

Ook de fractievoorzitters van een groot aantal partijen uit de Rotterdamse gemeenteraad deden mee aan het debat. De fracties van de ChristenUnie-SGP in Rotterdam en Europa lieten het debat aan zich voorbij gaan vanwege de zondagsrust. Ook Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam had zich afgemeld, omdat hij vindt dat een lokale partij geen rol heeft bij een debat over Europa. Op het laatste moment haakte ook Olaf Stuger van de PVV af.   

Volgende week dinsdag zal Rijnmond een compilatie van het debat uitzenden op tv. De uitzending begon zondag om 17.15 uur en wordt elk uur herhaald.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Europadebat
Deel dit artikel: