Rotterdammer bekent betrokkenheid bij aanslag op weekblad Panorama

Een van de verdachten van de aanslag op weekblad Panorama in juni vorig jaar heeft maandag een verklaring afgelegd. Rotterdammer Mike van den B. (26) vertelde dat hij erbij was toen een antitankwapen werd afgeschoten op de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk.

Hij zei dat hij niet vooraf wist dat dit zou gebeuren en betuigde zijn spijt dat hij de betreffende dag als chauffeur dienst heeft gedaan.

Van den B. legde zijn verklaring af op de eerste zittingsdag van het proces bij de rechtbank in Amsterdam. Hij kwam daarmee terug op eerdere verklaringen, waarin hij zijn betrokkenheid ontkende.

De verdachte zei dat hij eerder niets durfde te zeggen, maar dat hij niet wil opdraaien voor iets wat hij niet heeft gedaan. "Wat ik wel heb gedaan, daar neem ik mijn verantwoordelijkheid voor."

Harde klap

Volgens Van den B. kreeg hij het verzoek op 21 juni zowel overdag als 's avonds iemand af te zetten bij de Teleportboulevard. Volgens hem was dit niet dezelfde persoon. Hij zei dat er de tweede keer iets in zijn kofferbak werd gelegd, waarvan hij niet wist wat het was. Later zou hij een lang voorwerp hebben gezien. "Toen ik vroeg wat erin zat, werd gezegd: dat zijn jouw zaken niet."

Nadat hij een harde klap had gehoord, rende Van den B. naar eigen zeggen naar zijn auto. "Ik vroeg wat er aan de hand was, maar ik moest mijn mond erover houden", aldus de verdachte. "Ik vind het - als het voor Panorama was - echt belachelijk, want ik ben van mening dat journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen."

Het Openbaar Ministerie ziet John P. (46) uit Spijkenisse als de persoon die samen met Van den B. de beschieting heeft uitgevoerd. P. ontkent en zegt niet te weten hoe zijn DNA op de raketwerper is gekomen.

Richard Z. (42) uit Woerden, die zich op zijn zwijgrecht beroept, zou volgens justitie de aanslag hebben gecoördineerd. 

Motorclub Caloh Wagoh

Mike van den B. zit 300 dagen in voorlopige hechtenis. Dat vindt hij moeilijk, zei hij tegen de rechter. ”Het is voor het eerst dat ik dit meemaak.” Hij heeft alleen een paar verkeersfeiten op zijn strafblad staan.

John P. zit 266 dagen vast. Hij werkte in de asbestsanering en heeft een strafblad voor onder meer een poging tot overval met geweld. 

De drie zijn lid van de Woerdense motorclub Caloh Wagoh Main Triad, die ook in verband wordt gebracht met de moord op een Belgische man in Spijkenisse vorig jaar. Z. is president van die club.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws rechtbank Rotterdam Spijkenisse
Deel dit artikel: