nieuws

Monumentaal Boijmans en Blijdorp krijgen miljoenen van kabinet

Museum Boijmans van Beuningen en Diergaarde Blijdorp krijgen miljoenen subsidie van het kabinet. Met dat geld moeten de 'iconische monumenten' zichtbaar worden voor grotere groepen mensen, zegt minister Van Engelshoven van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap.
Het geld is bedoeld om de locaties beter toegankelijk en duurzamer te maken. In totaal trekt Van Engelshoven 35 miljoen euro uit voor twaalf locaties in het land.
"In Nederland hebben we erfgoed waar we trots op mogen zijn", zegt Van Engelshoven. "Toch zien we dat grote monumenten extra aandacht nodig hebben om ze te kunnen blijven gebruiken, om ze te verduurzamen en om zo voor een breed publiek toegankelijk te maken."

Museum Boijmans van Beuningen kan rekenen op 7,5 miljoen euro. Diergaarde Blijdorp krijgt vier miljoen. Het hoofdgebouw van Museum Boijmans van Beuningen is een rijksmonument. In Diergaarde Blijdorp staan 21 gebouwen met die kwalificatie.

Kennis

Directeur Erik Zevenbergen van Blijdorp is blij met het geld van het rijk. De diergaarde kan het geld goed gebruiken, nu de gemeente steeds minder subsidie geeft. "Maar Rotterdam heeft wel met kennis", zegt Zevenbergen erbij. Blijdorp gaat zelf op zoek naar meer geld, zodat zoveel mogelijk rijksmonumenten op het diergaardeterrein een opknapbeurt kunnen krijgen.
Lees meer: Stichting Droom en-Daad wilde zetels in Raad van Toezicht BoijmansVorige week besloot de stichting Droom en Daad om af te zien van een gift van tientallen miljoenen euro's aan Boijmans. Ook dit geld was bedoeld om het museum aantrekkelijker te maken voor een groot publiek. Droom en Daad, een cultuurfonds van de miljardairsfamilie Van der Vorm, had in ruil voor de donatie willen meepraten over de verbouwing van het museum.