Pim Fortuynprijs uitgereikt aan misdaadjournalisten

De Pim Fortuyn Prijs gaat dit jaar naar de misdaadverslaggevers John van den Heuvel van De Telegraaf en Paul Vugts van Het Parool. Ze krijgen de prijs omdat ze onverschrokken zijn en moedig het vrije woord verdedigen, zegt de jury met daarin onder anderen fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam.

In het juryrapport staat: "Van den Heuvel en Vugts laten zich niet afstoppen of intimideren. Ondanks de enorme offers in hun privéleven blijven ze met hun onderzoeken trouw aan de principes van de rechtsstaat." Beide journalisten krijgen geregeld doodsbedreigingen uit het criminele milieu waarover ze berichten en hebben meermaals ondergedoken gezeten.

De prijs is vernoemd naar de in 2002 doodgeschoten Rotterdamse politicus Pim Fortuyn. De onderscheiding is bedoeld voor opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

Het is de vijfde keer dat de Pim Fortuyn Prijs is uitgereikt. De winnaars krijgen een wisselbokaal. Vorig jaar ging de prijs naar Paroolcolumnist Theodor Holman. 

Andere kanshebbers dit jaar waren columnist/programmamaker Fidan Ekiz (onder andere Nieuwe Maan), Volkskrantcolumnist Martin Sommer, directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau en schrijver van het boek Veenbrand, en cineast en medeauteur van het kritische manifest Vrij Links Eddy Terstall. 

De jury van de Pim Fortuyn Prijs bestaat uit Simon Fortuyn, Leonard Ornstein, Rita Verdonk en Joost Eerdmans.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Joost Eerdmans
Deel dit artikel: