Douanier ontkent betrokkenheid bij drugshandel

Een Rotterdamse douanier ontkent dat hij drugs heeft doorgelaten. De 37-jarige man zou betrokken zijn geweest bij de import van 1500 kilo cocaïne.

Hij zou onder meer controles met drugshonden hebben voorkomen. In het scan-systeem zou hij hebben aangegeven dat die controle al was geweest en zonder resultaat. Volgens justitie zijn de inloggegevens van de man gebruikt bij het drugstransport. 

Maar de verdachte zegt dat collega’s zijn wachtwoorden gebruikt kunnen hebben. Advocaat John Silvis: "Inloggegevens en persoon hoeven niet dezelfde te zijn. Zijn wachtwoorden stonden bijvoorbeeld gewoon in zijn agenda. En we weten allemaal dat de douane een organisatie is waar het aan alle kanten rammelt." 

Een van die gebruikte wachtwoorden was 'Marrakesh'. Justitie: "Zijn roots liggen in Marokko en de verdachte was er net op vakantie geweest." Een ander wachtwoord was de naam van de moeder van de douanier.

Dubbelleven

Advocaat Silvis benadrukt dat corrupte douaniers het om het geld doen en dat bij zijn cliënt niets te vinden is. "Hij rijdt niet in een grote auto, maakt geen dure reizen. Dit is geen man met een dubbelleven. Hij werkt gewoon keihard en wordt door al zijn collega's gewaardeerd."

De douanier wilde vrijgelaten worden maar de rechter in Rotterdam heeft zijn voorlopig hechtenis vandaag met drie maanden verlengd. Volgens de officier van justitie is dat terecht: "Het bewijs in deze zaak klotst over de oevers."

De verdachte kreeg woensdag het laatste woord:"Ik heb het niet gedaan. Dit moet tot de bodem worden uitgezocht, dat zal ook in mijn voordeel zijn."

De volgende zitting is op 14 augustus. Het is de bedoeling dat de zaak dan inhoudelijk wordt behandeld.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam
Deel dit artikel: