Europese verkiezingen: 'Met kaviaar en champagne leunen ze achterover'

Donderdag is het zover: de verkiezingen voor het Europese parlement. De opkomst in Rotterdam was vijf jaar geleden met slechts 28 procent erg laag. De verkiezingskoorts op de Afrikaandermarkt was een dag voor de verkiezingen dan ook ver te zoeken: "Met kaviaar en champagne leunen ze achterover en dan wordt er iets bepaald. En jij moet instemmen? Ik dacht het niet!"

De Europese verkiezingen hebben het laagste opkomstpercentage van alle verkiezingen in Nederland. Landelijk stemmen vier op de tien stemgerechtigde Nederlanders. Veel gehoorde redenen om niet te gaan stemmen zijn 'geldverspilling', ver van mijn bed show' en 'er wordt toch niets gedaan met mijn stem'.

Verkiezingen voor het Europees Parlement gaan uiteindelijk over zaken als veiligheid, arbeidsmigratie, het klimaat en handel. Steeds vaker is ook de 'macht van Brussel' een belangrijk thema.

Kiesgerechtigden mogen hun stem uitbrengen op zestien Nederlandse partijen. Met daarbij 'nieuwkomers' DENK, Forum voor Democratie, vandeRegio en Volt Nederland. Al deze partijen sluiten zich uiteindelijk aan bij een van de acht Europese fracties.

Je moet toch wat

Een oudere meneer op de Afrikaandermarkt gaat deze verkiezingen waarschijnlijk voor Forum voor Democratie. De partij doet voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. "Je moet toch wat stemmen. Ik vind dat er wel verandering nodig is, met al die zakkenvullers die we tegenwoordig hebben!"
 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: