Proef met tolken-app succesvol verlopen: 'Vijf keer gebruikt'

Een proef waarbij ambulancepersoneel in de regio werkt met een tolken-app is goed verlopen. Ambulanceverpleegkundige Wilfred van der Wal gebruikte de app het afgelopen jaar vijf keer, onder meer om een Poolse man te helpen. Als het aan Van der Wal ligt wordt het project uitgebreid naar andere regio’s.

“Ik gebruik de app echt alleen als mensen geen andere taal spreken dan hun eigen taal. Vijf keer is niet veel, maar het is wel een nuttige app om te hebben”, zegt hij.

De verpleegkundige laat zien hoe de app werkt. Eerst kies je een taal.  Dan worden een aantal vragen gesteld in bijvoorbeeld het Pools. “Waar heeft u pijn bijvoorbeeld. De patiënt kan dan op het plaatje van een poppetje aangeven waar hij pijn heeft en in de app een pijnscore geven”

De Pool die Van der Wal hielp had een niersteenaanval. ”Daar bleek hij in Polen al een keer voor behandeld te zijn. Je kan ook met handen en voeten met elkaar praten, maar dat kan tot onduidelijkheid leiden. Doordat ik zijn goed klacht begreep, kon ik hem verder helpen. ”

Sommige ambulancemedewerkers gebruiken Google Translate. “Dat is ook een optie, maar in deze app worden gerichte vragen gesteld. Dat gaat sneller”, meent de ambulancemedewerker.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: