nieuws

Bedrijven doen steeds vaker blaastest, vooral in de Rotterdamse haven

© archief
Steeds meer bedrijven in de havens of in de chemie doen het, terwijl het niet mag: testen of werknemers onder invloed zijn van alcohol of drugs, blijkt uit onderzoek van de NOS. De organisatie van haven- en industriebedrijven in Rotterdam bevestigt dat "tientallen ondernemingen hun personeel laten testen."
Het testen is controversieel, omdat het in strijd is met de Europese AVG-privacyregels. Deze regels verbieden bedrijven om personeel te testen op alcohol en drugs. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat het alleen mag met een speciale wettelijke regeling, waar maar een paar bedrijven over beschikken.
Steven Lak, voorzitter van ondernemersvereniging Deltalinqs van de haven- en industriële bedrijven in de Rotterdamse haven, zegt tegen de NOS dat "veiligheid voor ons boven de tegenstrijdige wetgeving" gaat. Daarom roept hij de Tweede Kamer op om de wet aan te passen.
Het testen van werknemers op alcohol- en drugsgebruik is niet zonder resultaat: eerder liep een vrachtwagenchauffeur tegen de lamp die dagelijks 1,5 liter Beerenburg dronk, omdat hij anders teveel trilde om de sleutel in zijn autoslot te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl