nieuws

Stembussen gesloten, opkomst breekt eeuwrecord in Rotterdam

In Rotterdam heeft 34 procent van de mensen die mogen stemmen voor het Europees Parlement hun stem uitgebracht. In 2014 was dat 28,2 procent. De opkomst is dit jaar dus bijna 6 procent hoger dan bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen. Landelijk ging volgens Ipsos 41,2 procent naar de stembus. Dat was in 2014 nog 37,2 procent. Met de opkomst breekt Rotterdam een record: zelfs in 2004, dat met een opkomst van 32,8% werd gezien als ''topjaar'', kwamen er minder kiezers opdagen. Vooral tussen 19 en 20 uur was het druk bij de stembus: toen brachten 19.080 Rotterdammers hun stem uit.
De PVDA heeft volgens de eerste exitpoll de meeste zetels binnengesleept: 5. De partij won er 2. Ook de VVD won er 1 en ging naar 4 zetels. Het CDA moest er een inleveren en ging naar 4. Nieuwkomer Forum voor Democratie gaat met 3 zetels het Europarlement ingaat. Het gaat om een voorlopige uitslag, de officiële uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement wordt pas na zondag verwacht als in alle EU-lidstaten is gestemd.
Regiogenoten naar Brussel
Op basis van de exitpoll van NOS/Ipsos blijkt dat uit de regio Rijnmond in ieder geval Raoul Boucke (D66, tweede plaats), Caroline Nagtegaal-van Doorn (VVD, derde plek), Arnout Hoekstra (SP, eerste plek) en Rob Roos (Forum voor Democratie, tweede plaats) waarschijnlijk naar Brussel gaan als nieuwe leden van het Europees Parlement.