nieuws

Rotterdamse haven stuurt 'slimme container' de wereldzeeën op

© Havenbedrijf.
Hoe houd je bij waar de zeecontainers zijn die de hele wereld over worden gestuurd? Tot nu toe was dat niet mogelijk, maar het Rotterdamse Havenbedrijf heeft de verandering binnen handbereik.
Een schip met daarop Container 42 vertrok vrijdag vanuit de haven. Dit is een 'slimme' container, met de techniek die twee jaar lang wel registreert wat er aan boord gebeurt.
In de container zitten daarom allerlei sensoren en meetapparaten. Zonnepanelen zorgen voor energie.
"Sensoren die de luchtkwaliteit meten, het klimaat binnen en buiten, beweging van objecten in de container, geluid, geur. Alles wordt vastgelegd", zegt bedenker Erwin Rademaker van het Havenbedrijf. "En er zitten meerdere gps-systemen op die exact kunnen meten waar ter wereld de container is."

Complex gebeuren

Een container verdwijnt normaal gesproken tussen het laden en lossen soms weken van de radar. Dat is in de toekomst hopelijk niet meer zo.
"Je weet nu pas wat er met de container is gebeurd als je hem weer opendoet. Je zal het misschien niet denken, maar containers raken nog weleens kwijt. Het is een ontzettend complex gebeuren. Als een container van Singapore naar Rotterdam moet komen, zijn er minstens 30 partijen bij betrokken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl