Hulpdiensten oefenen massale evacuatie vanaf zee

Bij Hoek van Holland en de Tweede Maasvlakte is zaterdagochtend een grote oefening gaande. In 'LIVEX' wordt de massale evacuatie van honderden passagiers van een P&O-ferry geoefend. Met schepen en reddingsboten worden ze naar de wal gebracht en met helikopters gelift en naar Rotterdam The Hague Airport gebracht.

De kans is groot dat veel bewoners de actie opmerken, want volgens Edwin Granneman van de Kustwacht vliegen de helikopters af en aan. Aan de oefening doen naast de kustwacht ook de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, de Koninklijke Reddingsmaatschappij, de ferrymaatschappij en het Havenbedrijf mee.

Mensen die willen kijken, kunnen dat doen in de Berghaven en bij de Radartoren op de Tweede Maasvlakte.

Brand op de boot

Tijdens de oefening doen de hulpdiensten alsof de ferry een aanvaring heeft gehad, waardoor brand is ontstaan. De kapitein van de veerboot heeft om assistentie gevraagd en daar reageren de hulpdiensten op. Er wordt een speciaal brandweerteam ingevlogen dat getraind is in het blussen van branden op schepen en zij helpen de brand bestrijden.

De figuranten die op de boot aanwezig zijn, 450 man, worden geëvacueerd. De meesten gaan met een 'glijbaan' van zo'n vijftien meter lang naar reddingsvlotten. Zij worden geholpen door 200 hulpverleners.

 

Oefenen heel belangrijk

Het doel is naast het trainen van de eigen vaardigheden van verschillende partijen om met elkaar te oefenen en ervoor te zorgen dat iedereen zijn rol kent bij een massa-evacuatie vanaf de zee. 

Edwin Zegers zit al bijna dertig jaar bij de KNRM en zegt uit ervaring dat er bij de oefeningen meestal meer fout gaat dan in het echt. "Hier leer je enorm veel van, bijvoorbeeld qua communicatie. Uit de oefening komen leerpunten en als er dan echt wat aan de hand is, gaat het goed."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: