'Mini-Klassieker' gestaakt vanwege ongeregeldheden

De wedstrijd Ajax Onder 19-Feyenoord Onder 19 is zaterdagmiddag op sportpark De Toekomst in Amsterdam definitief gestaakt vanwege ongeregeldheden langs de lijn. Ouders van spelers van Feyenoord werden belaagd door Ajax-supporters, omdat Feyenoord een grote kans kreeg en de ouders daarom al juichten.

Na dit incident werd de wedstrijd eerst tijdelijk stop gezet. Dirk Kuyt en John Heitinga, coaches van beide teams, probeerden vervolgens de gemoederen te bedaren. Ook Stanley Brard, hoofd jeugdopleidingen van Feyenoord, en Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, traden op. Deze pogingen mochten echter niet meer baten.  Het spel lag een halfuur stil.

Feyenoord komt ieder moment met een statement op de website. De Rotterdammers hebben aangegeven dat ze het niet veilig vonden om door te gaan. Er verscheen niemand van Feyenoord en Ajax voor de camera.

'In één moment sloeg het om'


Verslaggever Frank Stout was aanwezig bij deze Mini-Klassieker. Hij spreekt van een 'vrij gemoedelijke sfeer'. "Eigenlijk mochten geen Feyenoord-supporters mee, maar wel ouders en begeleiders van de Feyenoord-spelers", vertelt Stout, die dat aantal op dertig à veertig schat. Zij zaten aan dezelfde kant als de Ajax-fans: rechts zat de F-side, links de ouders en begeleiders.

Op het moment dat Feyenoord eens kans kreeg, merkten de Ajax-fans dat de ouders en begeleiders aan dezelfde kant zaten, vertelt Stout. "Twee mensen in het Feyenoord-vak maakten een gebaar naar de Ajacieden. Ze zwaaiden, een lichte provocatie. Maar de Ajax-supporters reageerden daar weer zo heftig op door met een mannetje of vijftig door de beveiliging heen te stormen richting het Feyenoord-vak."

Er zijn volgens Stout geen klappen gevallen. Hij vond dat de beveiliging op De Toekomst niet veel voorstelde. "Het waren veel dames en oudere mannen. Dat was niet goed ingeschat door Ajax, als je het mij vraagt." Stout vindt dat de Feyenoord-ouders en -begeleiders beter aan de andere kant van het veld konden zitten. "In één moment sloeg het om."

Reactie Ajax

Van der Sar, algemeen directeur van Ajax, laat op de website van de Amsterdammers weten het incident te betreuren: "De situatie die zich op de tribunes voordeed keuren wij natuurlijk af." Van der Sar vindt dat de eredivisie Onder 19 een sportief slot verdient. "Daarover verwachten wij komende week van de KNVB meer te horen."

Eredivisie Onder 19


In deze Mini-Klassieker kon Feyenoord Onder 19 kampioen van de eredivisie worden. De Rotterdammers hadden aan een gelijkspel genoeg. De stand tussen Ajax Onder 19 en Feyenoord Onder 19 was op het moment van stilleggen, na iets meer dan een half uur, nog 0-0.

Stout houdt zijn hart vast voor later: "Het was een totaal onveilige situatie. Ik ben bang dat de Mini-Klassiekers in de toekomst helemaal niet meer met publiek gespeeld kunnen worden."

Meer over dit onderwerp:
Sport Feyenoord
Deel dit artikel:

Reageren