nieuws

Geen gedwongen ontslagen bij sluiting IHC-werf Hardinxveld-Giessendam

ROTTERDAM - De scheepswerf van IHC Merwerde in Hardinxveld-Giessendam gaat dicht. Op de helling worden nog een Beaver Dredger afgebouwd en een aantal scheepsonderdelen gefabriceerd. Het uitblijven van orders dwingt de scheepsbouwer in te krimpen.
IHC-directielid Van der Sluis zegt dat de werf voorlopig "in de mottenballen" wordt gelegd. Als de markt aantrekt, kan de werf weer in gebruik genomen worden al verwacht Van der Sluis dat niet op korte termijn.

Ingehuurde krachten

De sluiting van de werf gaat niet gepaard met gedwongen ontslagen. Het vaste personeel wordt overgeplaatst naar de werven van IHC in Kinderdijk, Sliedrecht en Krimpen aan den IJssel. Dat gaat om ongeveer 100 man. De contracten met de ingehuurde krachten worden beëindigd. Van de 3800 medewerkers zijn er bij IHC 1200 op freelance basis aan het werk. Daarvan moeten er uiteindelijk over het hele bedrijf 400 weg.

Nog twee moeilijke jaren

Volgens vakbondsman Van der Mheen van CNV Vakmensen is de sluiting van de werf zuur voor de ingehuurde krachten maar wel noodzakelijk om de crisis te overleven. De vakbond kan zich vinden in de overplaatsing van het vaste personeel. IHC verwacht nog twee moeilijke jaren voordat de markt aantrekt. De hoop is gevestigd op het Verre Oosten, vooral op China. Daar hoopt IHC nieuwe orders binnen te halen. De scheepsbouwer heeft al produktieactiviteiten in China lopen. Het bedrijf is marktleider in het bouwen van geavanceerde baggerschepen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl