nieuws

'Voormalig Vestia-topman betaalt ruim 2 miljoen euro terug aan stichting Zuid-Afrika'

Erik Staal.
Erik Staal. © ANP / Bart Maat
De voormalige topman van woningcorporatie Vestia, Erik Staal, betaalt 2,4 miljoen euro terug aan de Zuid-Afrikaanse stichting HASA. Dat heeft Willem Nielen, de huidige bestuurder van de stichting, bevestigd tegenover Nieuwsuur.
HASA is een door Staal zelf opgerichte stichting, die de volkshuisvesting in Zuid-Afrika zou stimuleren. De Rotterdamse woningcorporatie Vestia en andere woningcorporaties stelden daar eerder geld voor beschikbaar.
Vorig jaar bleek dat Staal geld van de stichting in eigen zak had gestoken. Hij heeft onlangs een overeenkomst ondertekend waarin hij belooft de miljoenen terug te betalen. Om dat te kunnen betalen, heeft hij anderhalve week geleden zijn luxueuze villa op Bonaire verkocht, meldt Nieuwsuur. Dit leverde naar verluidt een bedrag op van meer dan 2,3 miljoen euro.

Vestia

Staal speelde een belangrijke rol in het Vestia-debacle. Hij hield er een risicovol beleid op na met rentederivaten. Die worden door bedrijven gebruikt om het risico over leningen af te dekken voor het geval de rente stijgt.
Toen in 2012 de rente daalde, ging de Rotterdamse corporatie als gevolg van de financiële perikelen bijna ten onder. Vestia verloor een slordige 2,5 miljard euro. De corporatie moest worden gered door andere woningcorporaties.
Bij zijn vertrek bij Vestia kreeg Staal een premie van 3,5 miljoen euro mee. Over de bonus ontstond destijds veel ophef. Voormalig minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken noemde de vertrekpremie in 2012 'ongepast'.
Lees meer: Oud-topman Vestia kreeg 3,5 miljoen euro mee