nieuws

Eerste spiegels geplaatst op depotgebouw Boijmans

De eerste spiegelpanelen op het museumdepot van Boijmans van Beuningen zijn aangebracht. Het gebouw, in de vorm van een reusachtige soepkom, wordt rondom helemaal van spiegelglas. In totaal moeten de komende maanden 1700 panelen worden bevestigd.
Architect Winny Maas is tevreden over het effect: "Het wordt heel mooi. Ik kan me goed voorstellen hoe dat er straks uitziet als je hier in een ligstoel in het park ligt met een biertje in je hand en de hele stad zich in het depot weerspiegelt."
Aan de kant van het Erasmus MC, waar de afdeling psychiatrie zit, komen speciale filters over de spiegels, op nadrukkelijke wens van het ziekenhuis zelf. "Dan zie je niet de spiegeling, maar een soort wolk," legt museumdirecteur Sjarel Ex uit.
Een voorbijgangster reageert minder enthousiast: "Het zijn wel heel veel spiegels. Ik ben benieuwd hoe dat er straks uitziet. Het is nogal een gebouw."

'Levenslang' naar het museum

De spiegelplaten kunnen ook 'geadopteerd' worden, voor 1000 euro per stuk. In ruil daarvoor kun je heel je leven lang gratis naar het museum. 700 van de 1700 spiegels zijn inmiddels 'verkocht'.
Het depot gaat in totaal 85 miljoen euro kosten, grotendeels betaald door particuliere geldschieters. In het gebouw, dat volledig toegankelijk wordt voor het publiek, wordt de complete collectie van Boijmans bewaard. Ook zijn er restauratieateliers en tentoonstellingsruimten. Bovenop het gebouw komt een 'bos' en een restaurant.
Het depot moet in 2021 klaar zijn. Volgens Ex wordt het overigens geen dependance van het museum Boijmans van Beuningen, dat voor zeven jaar gesloten is vanwege een ingrijpende renovatie. "De topcollectie van Boijmans zal over de wereld gaan reizen. Misschien dat we af en toe werken tentoonstellen in het depot, maar dat is niet het uitgangspunt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!