nieuws

Geen nieuwe meldplicht voor Volkert van der Graaf

Volkert van der Graaf.
Volkert van der Graaf. © ANP / Koen van Weel
Er komt geen nieuwe meldplicht voor Volkert van der Graaf. Het Openbaar Ministerie gaat niets wijzigen aan de voorwaarden, zoals die in oktober vorig jaar met de moordenaar van Pim Fortuyn zijn afgesproken.
Van der Graaf kreeg na zijn vervroegde vrijlating in 2014 voorwaarden opgelegd, onder meer een fysieke meldplicht. Die vocht hij aan omdat hij zei te willen emigreren. De rechter gaf hem gelijk en het OM en de schutter sloten vorig jaar een nieuwe deal, die emigratie mogelijk zou maken.
Lees meer: Volkert van der Graaf mag verhuizen naar het buitenland
De advocaat van de nabestaanden had een verzoek bij het OM neergelegd om de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidstelling aan te scherpen, omdat Van der Graaf. niet is geëmigreerd en daartoe ook geen aanstalten maakt. Volgens de advocaat wijst het erop dat de emigratie is gebruikt als argument om van de fysieke meldplicht af te komen. "Het steekt de familie dat dit helemaal niet waar blijkt", zegt hij.
Hoewel de familie geen partij is in de uitvoering van de voorwaarden, zijn ze volgens de advocaat wel belanghebbenden. Hij gaat bekijken of hij nog iets kan doen aan de situatie.
Het OM wil verder niets zeggen over de kwestie en verwijst naar de onderhandelingen vorig jaar tussen de Staat en Van der Graaf. Hij moet elke twee maanden schriftelijk verslag doen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie. Daarnaast volgt elke zes maanden een evaluatiegesprek met het OM.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl