Feyenoord wil ook komend seizoen geen uit-publiek bij Klassieker

Ook komend seizoen zullen er geen uit-fans van Ajax welkom zijn in de Kuip bij wedstrijden tegen Feyenoord. De Rotterdamse club wil nog geen medewerking verlenenĀ tot het weer mogelijk maken van meereizende uit-supporters bij de Klassiekers tussen Feyenoord en Ajax.

Na meerdere incidenten bij jeugdwedstrijden tussen beide clubs acht Feyenoord het toelaten en meenemen van uit-supporters naar wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax onverantwoord en maatschappelijk onacceptabel.

De afgelopen maand waren er twee incidenten in Amsterdam tussen Feyenoord en Ajax-fans. De kampioenswedstrijd tussen Ajax onder 19 en Feyenoord onder 19 werd gestaakt nadat familieleden van Feyenoord-spelers werden belaagd.

Een week eerder ging het mis bij de wedstrijd tussen de amateurs van het Amsterdamse Swift en Sportclub Feyenoord. De politie moest worden ingezet nadat er een confrontatie dreigde tussen Ajax en Feyenoord-fans. De ruiten van de Feyenoord-bus werden ingegooid. Daarop concludeert Feyenoord dat het punt nog niet is genaderd om komend seizoen weer fans toe te laten.

Begrip

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft Feyenoord aangegeven begrip te hebben voor de beslissing van de Rotterdamse club. Ook de supportersvereniging van Feyenoord toont begrip. 'De afgelopen maanden is er gewerkt aan het tot standkomen van uit-publiek bij de Klassiekers. Onder een deel van de supporters leeft deze wens nadrukkelijk. De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben er toe geleid dat er nog meer spanning op het toelaten van uit-fans is komen te staan. Dat is op dit moment niet te verantwoorden'', aldus een reactie van de Feyenoord Supportersvereniging De Feijenoorder.
 

Reactie Ajax


Ajax laat in een eerste reactie aan RTV Rijnmond weten dat de beslissing van Feyenoord teleurstellend is. ''Je hebt de bereidheid nodig van beide clubs en daar is nu geen sprake van'', aldus een woordvoerder van de Amsterdamse club. 

In 2009 besloten de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam na rellen en spreekkoren in eerste instantie vijf jaar geen uit-supporters toe te laten bij de klassieker. Daarna gingen de burgemeesters in overleg met beide supportersverenigingen, maar de partijen kwamen nooit tot overeenstemming. Toen werd het verbod voor onbepaalde tijd verlengd en inmiddels gaan er al meer dan tien jaar geen uit-supporters meer mee bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax. De bekerfinale van 2010 tussen Feyenoord en Ajax werd om die reden dan ook over twee wedstrijden gespeeld.

De Ajax-supporters zijn wel aanwezig geweest in de Kuip bij de bekerfinales tegen FC Twente in 2012, PEC Zwolle in 2014 en die van dit jaar tegen Willem II. Tijdens al deze wedstrijden werden er meerdere vernielingen verricht door Ajax-fans in de Kuip.

Meer over dit onderwerp:
Sport
Deel dit artikel:

Reageren