nieuws

Pulsvissers staan tegenover ministerie in de rechtbank

Het is een spannende dag voor de pulsvissers uit Stellendam. Negentien vissers slepen het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij voor de rechter, omdat zij langer willen blijven pulsvissen dan nu is toegestaan.
De mannen vangen hun vissen sinds een paar jaar op deze innovatieve manier, maar het Europees Parlement heeft onlangs een verbod op het pulsvissen gelegd. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van elektrische schokjes.
De pulsmethode is zo effectief dat Nederlandse vissers veel meer kunnen vangen dan andere vissers in Europa. De traditionele vissers zeggen dat er op deze manier onvoldoende vis voor hen overblijft. Lees meer: Lidstaten EU voor verbod pulsvisserij
Per 1 juli 2021 geldt een definitief verbod, tot die tijd mag nog vijf procent van de totale Nederlandse kottersvloot pulstuig gebruiken. De andere vergunningen vervallen.
Vissers van Jan Lokker en Zonen uit Stellendam willen voorlopig blijven pulsvissen, want elke maand dat ze wel op deze manier mogen vissen scheelt ze soms wel 40 duizend euro aan olie. Bij pulsvissen hoeven er namelijk geen zware netten over de zeebodem te worden gesleept. Daardoor verbruiken de schepen veel minder brandstof.
Lees meer: Vijftien miljoen euro voor pulsvissers: 'We staan achter ze'