'Levensgevaarlijke' Dordtenaar ontsnapt uit psychiatrische kliniek in Den Dolder

De forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder waar de moordenaar van Anne Faber verbleef, is opnieuw in verlegenheid gebracht, nu blijkt dat afgelopen zaterdag een veroordeelde psychiatrisch patiënt is ontsnapt. HIj keerde niet terug van onbegeleid verlof.

Het gaat om de 43-jarige Peter M. uit Dordrecht. Zonder medicijnen is de man levensgevaarlijk, zegt zijn familie in het AD.

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff laat in een schriftelijke reactie weten dat er alles aan gedaan wordt om M. op te sporen. "Het is vooral belangrijk om de rust te bewaren en de politie hun werk te laten doen."

Atoombom

M. werd in 2017 veroordeeld, omdat hij via internet had gemeld dat hij het station van Dordrecht zou opblazen met een atoombom. Een paar dagen later viel hij in Dordrecht een man aan die zijn boodschappen in zijn auto laadde. M. sprong de man vanuit het niets op z’n rug, maar werd door het slachtoffer en zijn zoon overmeesterd. M. droeg op dat moment een mes bij zich.

Uit onderzoek bleek dat M. volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij is psychotisch en lijdt aan schizofrenie. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde M. in hoger beroep tot behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. 

De familie zegt de kliniek te hebben gewaarschuwd voor de vluchtplannen van de man. Toch kreeg hij afgelopen weekeinde een uur onbegeleid verlof. Tijdens dat verlof nam M. de benen.

Arrestatieteam

De familie werd hierover niet ingelicht. "Ik kwam er maandagmiddag pas achter, toen een arrestatieteam van de politie in mijn huis stond", zegt de 70-jarige moeder van de man in het AD. 
De vrouw houdt haar hart vast. Zonder medicijnen is M. levensgevaarlijk, zegt ze. Meer dan eens heeft hij zijn verwanten met de dood bedreigd. "Zonder medicatie wil hij zijn eigen familie vermoorden. Hopelijk wordt hij snel gevonden."

De kliniek in Den Dolder valt onder koepelorganisatie Fivoor. Op de eigen website laat Fivoor weten dat het onbegeleid verlof aan M. is toegekend "volgens de daarvoor geldende procedures." Dat gebeurde rond het middaguur, op aandringen van burgemeester Koos Janssen van Zeist. 

Volgens Fivoor is aan "personen en instanties waar dit gemeld moet worden" informatie verstrekt over de vlucht van Peter M. 

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: