nieuws

'Verklaar stemmen in Rotterdam ongeldig'

ROTTERDAM - Leefbaar Rotterdam eist dat de stemmen van twee stembureaus in de stad ongeldig worden verklaard. Het gaat om één stemlokaal in Delfshaven en één in Feijenoord.
Volgens Leefbaar Rotterdam zijn in de stembureaus de procedures niet goed gevolgd, waardoor mensen samen in een stemhokje konden gaan staan. Dat mag niet volgens de Kieswet.
Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam eiste woensdagavond een hertelling van alle stemmen. Zijn partij eindigde bij de gemeenteraadsverkiezingen op vrijwel gelijke hoogte met de PvdA. Beide partijen kunnen rekenen op 14 zetels.
Mogelijk herstemmingen
Volgens de Rotterdamse hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen kan de affaire uitdraaien op herstemmingen. "Als de kiesraad inderdaad vaststelt dat er onregelmatigheden zijn geweest, dan kan worden besloten om opnieuw te stemmen bij die bureaus waar het is fout gegaan. Dat is in het belang van alle partijen, want niemand wil verkiezingen in Rotterdam met de geur van Oekraëinse taferelen".

Aboutaleb ontvangt lijsttrekkers

Vrijdag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb ontvangt voor die tijd de lijsttrekkers van alle politieke partijen om te praten over de verkiezingsuitslag.
Marco Pastors is al bij de burgemeester geweest. Hij zet in op een coalitie met de PvdA en dringt aan op de aanstelling van een informateur die beide partijen tot elkaar moet brengen.

Paarse coalitie

PvdA-lijsttrekker Schrijer voelt daar niets voor. Hij wil eerst de definitieve uitslag afwachten. Schrijer ziet meer in een paarse coalitie met D66, VVD en GroenLinks. Ook D66-lijsttrekker Salima Belhaj is al bij Aboutaleb geweest.
Volgens politicoloog Van Schendelen is een informateur eigenlijk niet eens nodig. "Als je de programma's van PvdA en Leefbaar Rotterdam naast elkaar legt dan zie je zoveel overlap, dat iedereen kan zien dat die twee best samen kunnen gaan. Bij Leefbaar Rotterdam beluister ik ook veel waardering voor de wethouders van de PvdA. Dominic Schrijer lag ook goed bij die partij, totdat hij de afgelopen weken de deur dicht gooide. Dat was een beetje dom van Dominic".
'Brede coalitie in het belang van de stad'
Van Schendelen verwacht dat de halstarrige houding van Schrijer op den duur kan veranderen. "Geef het nog een week of drie, dan gaan ze bij de PvdA ook hun knopen tellen. Kiezen voor een coalitie met allemaal kleine partijtjes is een wankele basis, dat snappen ze bij de achterban van de PvdA ook".
"Het wordt tijd dat de grote partijen een keer samen de schouders eronder zetten. In het belang van de stad. Ik beluister dat ook overal, bij de politie, bij bedrijven, in de haven, noem maar op: laten die twee grote jongens in godsnaam een keer samen gaan werken".