Rotterdam toen en nu: gebouw Rotterdamse Lloyd

Wat is nog over van Rotterdam van weleer? Het centrum is grotendeels opnieuw gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe zit dat op andere plekken? De vergelijking kunnen we maken door het werk van fotograaf Frans van Dijk, die tussen 1910 tot 1970 vooral bedrijven en industrie vastlegde. Deze week elke dag zo’n plek: toen en nu. Vandaag: de Rotterdamse Lloyd.

Oorsprong

De Rotterdamse Lloyd werd op 15 juni 1883 opgericht door de al bestaande rederij Willem Ruys & Zonen. De rederij voer vanaf het begin van de 19e eeuw in het voormalig Nederlands-Indië en het Verre Oosten. Tot de Tweede Wereldoorlog bleef de Naamloze Vennootschap van dezelfde familie.

Tijdens de bezetting namen de nazi’s de handel van het bedrijf over. In 1942 werd de toenmalig directeur Willem Ruys door de Duitsers gearresteerd en vermoord.

Vijf jaar later, toen Nederland weer was bevrijd, werd de oud-directeur geëerd met een borstbeeld. Daarnaast werd het predicaat 'Koninklijk' verleend aan de rederij. De Rotterdamse Lloyd heette vanaf dat moment: de Koninklijke Rotterdamse Lloyd.

Invasie aan de Lloydkade

Nadat de Nederlandse regering in december 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië erkende, besloten vele (Indische-)Nederlanders terug te keren. De werknemers van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd hebben dit gemerkt: in een tijdsbestek van nauwelijks drie maanden kwamen 30.000 passagiers uit Indonesië van wie ruim 23.000 militairen en 6500 burgers.

Deze groep kwam met 25 schepen en ongeveer 100 duizend koffers aan bij de Rotterdamse kade. De Koninklijke Rotterdamse Lloyd heeft dit allemaal administratief moeten behandelen. Alle koffers moesten bij meer dan 25 duizend adressen, verspreid over heel Nederland, per auto worden thuisbezorgd.

Zwitsers

Tegenwoordig wordt het gebouw aan de Lloydstraat gebruikt door Kuehne + Nagel, een multinational uit Zwitserland. Net als de Lloyd vroeger deed, richt het bedrijf zich op internationale verscheping en opslag.


schuif met de pijltjes over de kaart om van toen naar nu te gaan

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Vergeten Verhalen
Deel dit artikel: