nieuws

The Suicide Club in Rotterdam sluit noodgedwongen de deuren

The Suicide Club in het centrum van Rotterdam is per direct gesloten. Het dakterras, dat wordt gehuurd van het Groot Handelsgebouw, voldoet niet aan de veiligheidseisen.
Uit onderzoek is gebleken dat het draagvermogen van het dak, ofwel de vloer van de Suicide Club, veel kleiner is dan wettelijk is voorgeschreven. Eigenaar Roeland Flierman: "Bij ons komen wekelijks 500 mensen op het dakterras. Maar het blijkt dat het dak maar 200 mensen aankan. En die moeten dan ook nog netjes verspreid worden over het terras. Dat is niet te doen."
Het rapport over het draagvermogen, kreeg de club twee weken geleden voor het eerst onder ogen. Maar volgens The Suicide Club is het al sinds 2016 in bezit van de verhuurder, het Groot Handelsgebouw. Het werd destijds opgesteld naar aanleiding van De Trap, waardoor mensen op het dak van het gebouw konden komen.
Lees meer: Steigertrap tijdelijke blikvanger Rotterdam
Het Groot Handelsgebouw zou in 2017 door een constructeur nogmaals zijn gewezen op het feit dat het dak niet voldoet aan de eisen. Volgens Flierman is het rapport toen ook een keer ter sprake geweest en is hem verzekerd dat er niets aan de hand was. Hij nam dat voor waar aan. "Als ik een huis huur, dan moet de verhuurder er ook voor zorgen dat het niet op instorten staat. Ik ga niet mijn eigen vloer doorberekenen."

Tweede waarschuwing

De verhuurder heeft het rapport volgens The Suicide Club om financiële redenen naast zich neergelegd. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat ze jarenlang een onveilige en potentieel levensgevaarlijke situatie hebben laten voortduren."
The Suicide Club heeft via de advocaat geëist dat het Groot Handelsgebouw alsnog het terras versterkt en zorgt dat het voldoet aan de geldende veiligheidseisen. De verhuurder wil eerst de zaak laten onderzoeken en dat gaat zeker 6 weken duren, heeft Flierman te horen gekregen.

Geen Suicide Club zonder dakterras

Hij wilde dat onderzoek niet afwachten en heeft besloten voorlopig de deuren te sluiten. "Voor mij is het niet te doen om mijn bezoekersaantal tot 200 te beperken om ze dan ook nog te dwingen zich netjes over het terras te verspreiden." De mensen binnen houden is evenmin een optie. De Suicide Club ís het dakterras."
Flierman spreekt van een zwarte dag. De schade loopt voor hem naar verwachting in de tonnen. Maar hij moet ook zijn personeel naar huis sturen en heeft tal van boekingen moeten afzeggen. "Maar het is gewoon een onveilige situatie, dat risico wil ik niet nemen."
De verhuurder van het Groot Handelsgebouw is vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente Rotterdam komt na het weekend terug op de kwestie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl