nieuws

Olivier uit Rotterdam wandelt van Finland naar Griekenland

Een wandeltocht van zo'n drieduizend kilometer, door zeker dertien landen. Olivier Scheffer uit Rotterdam is sinds enkele dagen bezig met een behoorlijk uitdaging. Hij loopt van Helsinki in Finland naar Thessaloniki in Griekenland.
En daar heeft de Rotterdammer maar 71 dagen de tijd voor. "Ik moet eind augustus in Duitsland zijn voor een tentoonstelling van vrienden", legt hij uit. Dat betekent dat hij dagelijks de marathonafstand van meer dan 42 kilometer af moet leggen om dat doel te bereiken.
Zijn route loopt in ieder geval van Finland naar Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije, Hongarije, Servië, Roemenië, Bulgarije, Noord-Macedonië en uiteindelijk Griekenland. "Misschien pak ik ook Albanië nog mee", zegt hij. "Ik heb al deze landen nog nooit bezocht, dus daar ben ik erg nieuwsgierig naar."
Maar wat drijft hem op te gaan lopen, in plaats van de auto, de trein of het vliegtuig te pakken? "Ik heb geen rijbewijs", lacht hij. "Ik ben gestopt met roken en heb die verslaving één op één vervangen door te gaan wandelen. Daardoor loop ik nu al meer dan een jaar belachelijke hoeveelheden kilometers."
Om de reis te bekostigen, heeft hij de laatste maanden bij allerlei mensen thuis klusjes uitgevoerd. "Al het geld dat ik daarmee heb verdiend, heb ik in een potje gestopt."
En dat potje is nog goed gevuld, blijkt woensdagochtend. De Rotterdammer vertelt op Radio Rijnmond dat hij de nacht zo'n dertig kilometer onder Tallinn (Estland) heeft doorgebracht, in een boomhut. "Dat was geweldig. Heel chique, met een badkamer en al."