Coalitiegesprekken Zuid-Holland geklapt

De onderhandelingen voor een nieuw bestuur in Zuid-Holland zijn terug bij af. Het CDA is uit de gesprekken met Forum en VVD gestapt. Ook informateur Hans Wiegel stopt ermee. Forum reageert verbaasd.

Onder leiding van Wiegel zijn na de Provinciale Statenverkiezingen 'alle mogelijke opties' verkend. Forum, VVD en CDA leken elkaar te hebben gevonden, maar hadden samen geen meerderheid in de Staten. 

Er waren gesprekken met ChristenUnie/SGP, maar die partij zag deelname aan een coalitie niet zitten zonder PvdA. Wiegel was van plan om daarna te gaan praten met kleinere partijen, maar voordat het tot gesprekken kwam, gooit het CDA de handdoek in de ring. 

"Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van voor ons belangrijke uitgangspunten", legt CDA-lijsttrekker Adri Bom-Lemstra het terugtrekken uit.

"Uiteraard maakt dit mijn werk als informateur verder onmogelijk. Ik leg per heden mijn functie dus neer. Het spijt mij, maar een ander besluit is zinloos", schrijft Wiegel. 

Forum

Rob Roos van Forum in Zuid-Holland zag het klappen van de onderhandelingen niet aankomen. "Wij hebben er echt alles aan gedaan om in het provinciebestuur te komen. Onze kandidaat-gedeputeerden stonden in de gangen klaar, maar die kunnen weer worden teruggestuurd."

De VVD betreurt het dat de gesprekken zijn geklapt. Er zijn nu veel meer partijen nodig om tot een meerderheid te komen als Forum buitenspel blijft staan.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: