Opnieuw lege stoelen voor slachtoffers MH17 voor Russische ambassade

Nabestaanden van de ramp met de MH17 hebben woensdag bij de Russische ambassade in Den Haag 298 lege stoelen neergezet. De actie is een protest tegen de opstelling van Rusland, dat zou weigeren om openheid te geven over zijn betrokkenheid bij het neerhalen van het toestel in 2014.

"Het is heel duidelijk dat Rusland een rol heeft gehad bij het neerschieten van de MH17. We weten niet precies welke rol, maar ze zitten er tot over hun oren in", zegt Sander van Luik van de Werkgroep Waarheidsvinding.

De 298 witte stoelen vertegenwoordigen de 298 slachtoffers van de MH17, van wie er 13 in onze regio woonden en 3 hier zijn geboren. De klapstoelen stonden opgesteld als in een vliegtuig, inclusief de gangpaden. Sommige nabestaanden legden bloemen op de stoel waar hun dierbaren waarschijnlijk in het toestel zaten.

Ook vorig jaar werden 298 stoelen bij de ambassade geplaatst en de Werkgroep Waarheidsvinding gaf toen een brief af met een oproep tot openheid. "Ze hebben een jaar de tijd gehad voor een reactie, maar we hebben niets gehoord", zegt Van Luik.

Vorig jaar concludeerde het Joint Investigation Team dat Rusland betrokken is bij het neerhalen van MH17. De Buk-raket waarmee de Boeing is neergehaald, was volgens de onderzoekers afkomstig van het Russische leger. Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de ramp.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws MH17
Deel dit artikel: