nieuws

Stembureaus gesloten; tellen van de stemmen begonnen

ROTTERDAM - De stembureaus voor de verkiezingen zijn gesloten. De komende uren wordt er druk geteld. De uitslagen laten daarom langer op zich wachten dan 4 jaar geleden, toen nog met een stemcomputer kon worden gestemd.
In Rotterdam is Stadstoezicht ingezet om een oogje in het zeil te houden bij enkele stemlokalen in Delfshaven en Feijenoord. Medewerkers van de stembureaus daar hadden het zo druk met het controleren van de stempassen, dat ze niet ingrepen wanneer meerdere kiezers tegelijk in een stemhokje gingen staan. Stadstoezicht nam daarop die taak over. Ook zouden sommige medewerkers van stembureaus machtigingen hebben ingevuld en hingen in sommige stemlokalen verkiezingsposters. Stadstoezicht moest verder de orde handhaven op een stembureau aan het Afrikaanderplein.
Lansingerland
Landelijk had tegen 20.00 uur iets meer dan de helft van de kiezers gestemd. Ook in Dordrecht ligt de opkomst op ongeveer 50 procent. In Lansingerland was om 20.00 uur nog geen 40 procent van de kiezers naar de stembus geweest, aanzienlijk minder dan de 60 procent die vier jaar geleden kon worden genoteerd, zegt burgemeester Ewald van Vliet van Lansingerland. Ook in Rotterdam lijkt de opkomt fors te zijn achtergebleven in vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Recente opkomstcijfers uit de Maasstad zijn nog niet bekend.

Twitter

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb maakt naar verwachting eind dit uur een voorlopige uitslag bekend. Fractievoorzitter Peter van Heemst van de PvdA laat weten dat hij tevereden is als zijn partij twaalf zetels haalt, zo meldt hij op Twitter. Nu heeft de PvdA nog achttien zetels in de Rotterdamse gemeenteraad.

Mobiel stemmen in Zwijndrecht

In onder meer Zwijndrecht konden treinreizigers hun stem uitbrengen in een mobiel stembureau (zie video).
De stembureau's zijn open tot 21 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl