nieuws

Sinkholes in Rotterdam: hoe ontstaan ze?

Voor de tweede keer in nog geen 24 uur tijd is het weer raak: een sinkhole in Rotterdam, beide in Overschie. Sinkholes (ook wel 'zinkgaten' in het Nederlands) kennen we vooral van verhalen en filmpjes uit de VS, maar wat zijn zinkgaten en hoe ontstaan ze?
Een zinkgat ontstaat vooral door een slechte, poreuze ondergrond. Vaak ontstaan ze door werkzaamheden aan de ondergrond of een geknapte waterleiding. Maar zinkgaten kunnen ook langzaam door de loop van de jaren ontstaan, door leidingwater wat langzaam de grond indruppelt.
Lees meer: Sinkhole Rotterdam Overschie alle huizen hebben weer gas en water

Water in de grond

Een zinkgat ontstaat als een (grote) hoeveelheid water in de ondergrond terecht komt. Het water bijt zich een weg door de ondergrond, meestal kalksteen, heen. Daardoor verzakt de bodem onder de grond, en ontstaat er uiteindelijk een zinkgat.
Waterbedrijf Evides liet donderdagochtend al weten dat het 'vrijwel uitgesloten' is dat de twee sinkholes in Rotterdam een verband met elkaar hebben.
Lees meer: Opnieuw sinkhole in Rotterdam-Overschie
De zinkgaten in Rotterdam kunnen dus ontstaan zijn door werkzaamheden aan de grond, water dat door werkzaamheden aan de waterleidingen in de ondergrond terecht komt of door een proces van jarenlange slijtage aan de bodem.
De zinkgaten worden opgelost door (tijdelijk) veel zand in het gat te stoppen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl