Familie schenkt Dordrechts Museum nalatenschap schilder Abraham van Strij

Het Dordrechts Museum heeft van de nazaten van schilder Abraham van Strij een grote schenking gekregen. Het gaat om persoonlijke stukken, zoals een familiebijbel. Het topstuk is een bovendeurstuk met het stadswapen van Dordrecht.

Volgens de museumdirecteur Peter Schoon gaat het om 'stuk voor stuk unieke en persoonlijke stukken', die 'het verhaal van de familie Van Strij compleet maken'. 

Het Dordrechts Museum heeft al een deel van de werken van de gebroeders Abraham (1753-1826) en Jacob (1756-1815) van Strij. Zij waren aan het begin van de negentiende eeuw toonaangevende kunstenaars in Dordrecht. 

De afgelopen jaren zijn meerdere stukken aangekocht. Nu wordt de collectie verder aangevuld dankzij de schenking van de familie. 

Door de schenking heeft het Dordrechts Museum nu de grootste Van Strij-collectie ter wereld. 

Familiebijbel

Een van de meest opmerkelijke stukken is de familiebijbel. Op de schutbladen zijn vanaf het begin van de achttiende eeuw zeer nauwkeurig de huwelijken, geboorten en sterfgevallen binnen de familie van Strij bijgehouden. 

"Het is eigenlijk een eenvoudig exemplaar, maar deze bijbel bevat een schat aan genealogische informatie, zodat we de exacte geboortedatum van Abraham en Jacob weten."

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: