Herdenken Sint Elisabethsvloed: Deltaconcerten in de Biesbosch en een nieuwe naam voor de Moerdijkbrug

Dordrecht gaat van herdenkingsjaar naar herdenkingsjaar. Dit jaar werd stilgestaan bij de Synode in 1619, volgend jaar blikt de stad terug op de stadsrechten van 1220 en het jaar daarop staat alweer de herdenking van de Sint Elisabethsvloed van 1421 in de spotlights.

De voorbereidingen voor de herdenking in 2021 zijn al in volle gang, zegt Gerben Baaij van Dordrecht Marketing. "Maar het wordt wel heel anders dan de herdenking van de Synode", zo geeft hij toe.

Ramp

Bij de Sint Elisabethsvloed van 1421 liep een groot deel van Holland en Zeeland onder water. Tijdens een zware noordwesterstorm braken de verzwakte dijken en kwam de Dordtse waard onder water te staan. 

Voor Dordrecht had de watersnood grote gevolgen. De stad werd een soort eiland op een binnenzee. De belangrijke handelsfunctie ging grotendeels verloren. In die tijd werd een dodental van honderdduizend slachtoffers genoemd, maar waarschijnlijk ligt dat aantal rond de tweeduizend.

Het eiland van Dordrecht is in de eeuwen erna weer ingepolderd, op de Biesbosch na.

Herdenken

Maar hoe ga je een ramp herdenken? "Het wordt iets breder getrokken", legt Baaij uit. "De ramp heeft ook een grote impact gehad op de omgeving. Daarom komen we met een Ode aan het Landschap."

Zo komen er specifieke Deltaconcerten, een reeks klassieke concerten op het water, midden in het Nationaal Park de Biesbosch.

"Maar het blijft niet alleen beperkt tot Dordrecht en de Biesbosch", gaat Baaij verder. "Ook Rotterdam en de hele Delta doen mee."

Zo worden de Wereldhavendagen uitgebreid tot een hele week en is het de bedoeling om in 2021 aan te haken bij het terugblikken op de ramp van zeshonderd jaar geleden.

Bij Kinderdijk wordt gekeken naar de mythe rondom Beatrijs, die tijdens de Sint Elisabethsvloed in een mandje zou zijn aangespoeld bij het molendorp. Ook zijn er plannen om de Moerdijkbrug te hernoemen naar de Sint Elisabethsbrug.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: