'Terwijl ik opnieuw vocht tegen kanker, pleegde mijn broer zelfmoord'

Van 11 juni tot en met 23 juni staat RTV Rijnmond in het teken van de actie Maak Kanker Kansloos. Met de gezamenlijke actie maken het Daniel den Hoed fonds en RTV Rijnmond zich sterk in de strijd tegen kanker. Vandaag het heftige verhaal van Yvonne Lorang (47).

Yvonne is negen jaar oud wanneer zij voor het eerst met kanker wordt geconfronteerd. Op die leeftijd overlijdt haar moeder aan deze ziekte. Afstand nemen van de ziekte kan ze daarna niet. Bij Yvonne zelf wordt daarna twee keer kanker vastgesteld.

Vlak voordat Yvonne 28 jaar wordt, krijgt ze voor het eerst te horen dat zij borstkanker heeft. Ze laat  haar eierstokken verwijderen. Als Yvonne later te horen krijgt dat zij opnieuw kanker heeft krijgt zij niet veel later een grote tegenslag te verwerken: haar broer berooft zichzelf van het leven. "Terwijl ik continue aan het vechten was om in leven te blijven, gooide mijn broer zijn leven overboord en pleegde zelfmoord."

Stichting 113

Sinds september vorig jaar zet Yvonne zich daarom meerdere keren per maand in voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Deze organisatie zet zich in om mensen met suïcidale gedachten en gevoelens te helpen.

“Bij 113 heb ik via de telefoon en chat contact met mensen die suïcidale gedachten en gevoelens hebben. Als ik maar een iemand van zelfmoord kan weerhouden door met diegene te praten, dan is mijn missie al dik geslaagd”, zegt Yvonne. 

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl

Motivatie

Ondanks de enorme tegenslagen in haar leven, zit Yvonne niet bij de pakken neer. Sterker nog, ze pakt de draad weer op.

"Als dit voorbij is, dan ga ik voor mezelf kiezen en voor wat ik in het leven wil. Niet dat de ziekte mijn leven gaat overnemen", zei Yvonne destijds tegen zichzelf. Vandaag de dag gaat het goed met haar en lacht het geluk haar weer toe. Ze woont sinds twee jaar samen met de beste vriend van haar overleden broer. "Dat had ik nooit kunnen bedenken."

Yvonne hoopt met haar verhaal de kracht en het vertrouwen in het leven en het eigen lichaam aan mensen te geven die het moeilijk hebben. Om die reden is Yvonne momenteel een boek aan het schrijven over veerkracht.

Wil je ons helpen in de strijd tegen kanker? Vanaf nu kun je rennend, fietsend of zwemmend in actie komen. Niet zo sportief aangelegd, maar toch iets doen? Start dan je eigen actie of doe een donatie. Kijk op www.maakkankerkansloos.nl

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Maak kanker kansloos
Deel dit artikel: