nieuws

Medewerkers stemlokalen vervangen om onregelmatigheden

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft alle medewerkers van een stembureau in deelgemeente Delfshaven vervangen omdat daar meerdere mensen in een stemhokje stonden. Dat is wettelijk verboden en de medewerkers hadden hier op moeten toezien.
In de deelgemeente Feijenoord is de voorzitter van het stembureau aan het Afrikaanderplein vervangen om dezelfde reden. Stadstoezicht is ingezet om toe te zien op een goede stembusgang. Inmiddels is de bezetting van het stembureau aan de Albregt-Engelmanstraat gewijzigd.
Een woordvoerster van de gemeente noemt de beslissing "heel uitzonderlijk". Volgens haar zijn de medewerkers soepel geweest, omdat het vooral zou gaan om mensen die anderen wilden helpen. "Maar van de wet mag het niet."

'Veel ernstiger'

Leefbaar Rotterdam heeft meerdere onregelmatigheden gemeld bij de gemeente. Kandidaatraadslid Ronald Buijt noemt de gang van zaken "veel serieuzer dan mevrouw wil doen vermoeden". Volgens hem is er ook geknoeid met machtigingen.
Buijt stelt dat leden van stembureaus gegevens hebben ingevuld op machtigingen. De gemeente heeft dit zelf niet geconstateerd, aldus de woordvoerster. Ze voegde eraan toe dat alle klachten serieus genomen worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl