Botlekbrug kost 102 miljoen euro extra

De bouw van de Botlekbrug kost 102 miljoen euro meer dan gedacht. De extra kosten komen op het bordje van de belastingbetaler. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van berichtgeving door RTL Z.

De extra kosten zijn opgenomen in de begroting die al vorig jaar werd gepubliceerd. Het bedrag was tot nu toe onopgemerkt gebleven.

"De 102 miljoen aanvullend budget is met name noodzakelijk voor de resterende afbouwwerkzaamheden aan de Botlekbrug," laat een woordvoerder van het ministerie weten aan RTV Rijnmond. "Gezien de technische complexiteit en de omvang van de brug zijn de afbouwkosten hoger dan voorzien."

Treinverkeer

De extra kosten moeten worden gemaakt, omdat de brug niet stevig genoeg is om zowel weg- als treinverkeer te kunnen dragen. Voor wegverkeer is de brug al enkele jaren open, maar voor het treinverkeer moet de constructie worden aangepast. 

Dit blijkt volgens de woordvoerder een complexere klus dan gedacht, omdat het veiligheidssysteem van het spoor lastig te koppelen is aan de veiligheidssystemen van de hefinstallatie. Daarom loopt het realiseren van het spoorgedeelte ook uit.

Het bedrag van 102 miljoen wordt uitgesmeerd over 2 jaar. Voor volgend jaar heeft het Rijk 30 miljoen opzij gezet. In 2022 nog eens 71 miljoen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: