nieuws

"Overweeg weghalen organen bij stervende donor"

29-5operatiekamer2.cropresize.tmp.jpg
29-5operatiekamer2.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Om het aantal donororganen te vergroten, moet de medische wereld afwegen of het misschien wenselijk is organen weg te halen vlak voordat een donor overlijdt. Dat schrijven klinisch ethicus Erwin Kompanje en arts-onderzoeker Yorick de Groot van het Erasmus Medisch Centrum in vakblad Medisch Contact.
Het uitnemen van organen bij patiënten die op sterven liggen, zou in het theoretische voorbeeld van de twee bijvoorbeeld kunnen gebeuren bij patiënten die op de intensive care op sterven liggen en niet meer behandeld kunnen worden. Grootste voordeel daarvan is, dat het meer organen van goede kwaliteit oplevert dan wanneer gewacht wordt tot iemand gestorven is. Volgens de academici kunnen wachtlijsten voor nierdonoren zo worden verkort. Het weghalen van organen zou ook in dit voorbeeld, net als nu het geval is, alleen met toestemming van de patiënt mogen gebeuren.
De twee houden geen pleidooi, maar vinden dat medici wel rekening moeten houden met de mogelijkheid. Een dergelijke maatregel is "zeer controversieel" en zal door veel mensen "intuïtief afgewezen worden", aldus Kompanje en De Groot. "Maar er zijn zeker ook niet te negeren voordelen", schrijven ze. "Een serieuze afweging hiertussen zou naar onze mening op professioneel niveau moeten plaatsvinden."