nieuws

Tweede verdachte moord Humeyra vrijgelaten

Een van de twee mannen die wordt verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Humeyra (16), komt vrij uit voorarrest.
De rechtbank vindt dat er onvoldoende ernstige gronden en bezwaren zijn om de verdachte, de 25-jarige Mohammed Al-M., nu langer vast te houden.
Het Openbaar Ministerie beschouwt hem als handlanger van hoofdverdachte Bekir E. Al-M. ontkent stellig dat hij wist wat E. ging doen. Het OM verzette zich niet tegen de vrijlating van Al-M., hoewel hij wel verdachte blijft.
Al-M. en E. zaten samen in de auto toen ze op 18 december vorig jaar naar het Designcollege in Rotterdam-West reden. Daar heeft E. de jonge vrouw, die een relatie met hem had verbroken, neergeschoten bij de fietsenstalling op het schoolplein.
E. heeft toegegeven dat hij Humeyra heeft neergeschoten en daarbij verklaard dat hij eigenlijk van plan was Humeyra te ontvoeren. Aanvankelijk had E. gezegd dat Al-M bij de ontvoering was betrokken, maar die belastende verklaring heeft E. tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris ingetrokken, zo bleek maandag.
Beide verdachten waren maandag niet aanwezig. De advocaat van E. zei na de zitting dat E. wel eens ontvoeringsideeën had, maar dat hij dit niet op deze dag van plan was. Zijn cliënt heeft volgens hem meegewerkt aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De conclusies daarvan worden eind juli verwacht.
De volgende niet-inhoudelijke zitting is op 6 september. De inhoudelijke behandeling van de zaak is vooralsnog gepland op 14 en 15 november.